Guia docente 2023_24
Escola Universitaria de Enfermaría de Ourense
Grao en Enfermaría
 Materias
  Farmacoloxía e dietética
   Contidos
Tema Subtema
Conceptos de farmacoloxía e fármacos, principios e mecanismos xerais de acción dos fármacos. Definición de termos farmacolóxicos. Procesos de obtención de fármacos.
Formas de dosificación. Estabilidade dos medicamentos. Formas farmacéuticas.
Farmacocinética dos medicamentos. Absorción, distribución, metabolismo, eliminación, implicacións clínicas.
Farmacodinamia dos medicamentos. Concepto de receptor. Interacción fármaco-receptor
Fundamento da posología e do réxime posológico. Calculo de dose.
Vías de administración.
Farmacoterapia en función dos problemas máis frecuentes. Farmacoloxía cardiovascular. Farmacoloxía do aparello respiratorio.
Farmacoloxía do SN autónomo e periférico.
Farmacoloxía do SN Central.
Farmacoloxía do aparello dixestivo.
Medio interno.
Hormonas, metabolismo e vitaminas.
Farmacoloxía antiinfecciosa.
Quimioterapia antineoplásica.
Inmunomoduladores.
Efectos adversos dos medicamentos. Farmacovigilancia.
Nutrición e dietética: Desenvolvemento histórico da nutrición e a dietética, o concepto de nutrientes e enerxía. Alimentación, nutrición e dietética. Consumo alimentario recomendado.
Factores que determinan as necesidades enerxéticas, necesidades e recomendacións nutricionais. Requirimentos e recomendacións nutricionais da poboación xeral.
Estudo dos alimentos como fonte de enerxía e nutrientes. Nutrientes. Proteínas. Glúcidos. Lípidos. Vitaminas. Minerais.
Modificacións que sofren os alimentos cos procesados. Dixestión, absorción e metabolismo.
Estudo da alimentación das persoas sas e nos distintos momentos do ciclo vital. Recomendacións en poboación xeral. Recomendacións adulto san.
Recomendacións no ancián.
Xestación e lactación.
Nutrición no deporte.
Estudo da valoración do estado nutricional dos individuos. Valoración nutricional. Valoración da inxesta. Elaboración de dietas.
Dietoterapia en función das patoloxías máis frecuentes. Dietas terapéuticas. Diabétes, dislipemia, osteoporose, HTA, Insuficiencia renal, cancer, inmunodeprimidos, litiasis vías urinarias, hiperuricemia, obesidade. Transtornos conduta alimentaria. Nutrición terapéutica.
SEMINARIOS Fontes de información farmacolóxica. Guías. Revistas. Libros. Sistemas informatizados.
Calculo de dose: dose en función do peso, superficie corporal. Preparación de solucións. Velocidade de perfusión.
Coidados de enfermería na administración de medicamentos. Sistemas de dosaxe e administración de medicamentos.
Valoración nutricional Casos clínicos nutrición enteral e parenteral
Casos clínicos de farmacoloxía
Universidade de Vigo            | Reitoría | Campus Universitario | C.P. 36.310 Vigo (Pontevedra) | España | Tlf: +34 986 812 000